Ομιλία Συντυχάκη Μανώλη

Η δημιουργία των λεγόμενων Ανεξάρτητων Αρχών, τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, η συνταγματική και νομοθετική καθιέρωσή τους, είχε ως βασικούς στόχους, όπως και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες που θεσπίστηκαν, να ενσωματωθεί η δυσαρέσκεια για την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, για την καταπίεση, τον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες του κράτους και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και να ρυθμιστεί με τρόπο πιο αποτελεσματικό για το συνολικό συμφέρον του κυρίαρχου εκμεταλλευτικού συστήματος η σύγκρουση ισχυρών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Να αποτελέσουν δηλαδή αυτοί οι θεσμοί κάτι σαν "μαξιλαράκια" του συστήματος, που θα απορροφούν κραδασμούς από διάφορες πηγές, εξωτερικές και εσωτερικές. 

Από την αρχή ως Κόμμα δεν είχαμε αυταπάτες για το ρόλο τους, ότι είναι ή μπορεί να γίνουν πραγματικά ανεξάρτητες, αφού αποτελούν μέρος του συνολικού αντιδραστικού κράτους και καλούνται να εφαρμόσουν μια αντιλαϊκή νομοθεσία. Την ίδια αντίληψη έχουμε άλλωστε -τηρουμένων των αναλογιών- και για το θεσμό της Δικαιοσύνης. 

Η εκτίμησή μας αυτή επιβεβαιώθηκε από την πλούσια εμπειρία που υπάρχει συσσωρευμένη από όλα τα χρόνια της λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα όρια της ανεξαρτησίας τους είναι η παλαιότερη γνωστή περίπτωση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), το 2007, όταν γνωμοδότησε ότι οι κάμερες στους δρόμους πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και όχι για την παρακολούθηση των διαδηλωτών. Η κυβέρνηση όχι μόνο τότε έγραψε "στα παλιά της τα παπούτσια" την απόφαση της Αρχής, επειδή δεν της ήταν αρεστή, αλλά απαξίωσε συνολικά την Αρχή και οδήγησε τα μέλη της σε παραίτηση. 

Υπάρχουν πολλά άλλα νεότερα παραδείγματα. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνο να ελέγχει τους τηλεοπτικούς σταθμούς για το αν "τηρούνται οι προβλεπόμενοι στο Σύνταγμα σκοποί της αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων". Είδατε όμως πως οι κυβερνήσεις, όποτε θέλουν και ανάλογα ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, αξιοποιούν κατά το δοκούν το ΕΣΡ. Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις κατ’ επίφαση "ανεξάρτητες αρχές". 

Στην πραγματικότητα, είτε με ΕΣΡ είτε χωρίς αυτό, είτε 4 είτε 104 άδειες πάλι καναλάρχες ελέγχουν την πίτα. Στην πραγματικότητα, το ΕΣΡ, υπάρχει και λειτουργεί ως φύλλο συκής του πραγματικού ρόλου των τηλεοπτικών σταθμών που ανήκουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και της κρατικής ΕΡΤ και δεν είναι άλλος από αυτόν του στυλοβάτη του συστήματος στο επίπεδο της προπαγάνδας. Θα ήταν παρά φύσει, αν σε κάποιο από τα καθεστωτικά τηλεοπτικά δίκτυα το ζήτημα έφτανε μέχρι το "κόκαλο" και, κυρίως, αν αναδεικνυόταν το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο, ούτε πρόκειται να γίνει. 

Στόχος και σκοπός τους, ο αποπροσανατολισμός, η πολιτική και ιδεολογική χειραγώγηση του λαού, με την καλλιέργεια σάπιων αντιδραστικών προτύπων και αξιών, ο καθαγιασμός του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων κατά των λαών. Και ταυτόχρονα συστηματικά αποσιωπούν τις θέσεις και τις δραστηριότητες του ΚΚΕ και γενικότερα του ταξικού λαϊκού κινήματος ή τις παρουσιάζουν διαστρεβλωμένες. 

Η κυβέρνηση, με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες, θέλει να δημιουργήσει την ψευδή εικόνα ότι δήθεν τα βάζει με κάποια συμφέροντα. Η κυβέρνηση επιχειρεί επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, την ώρα που περνάνε αντιλαϊκά μέτρα, την ώρα που οι εργαζόμενοι είναι στους δρόμους και οι αγρότες σήμερα και αύριο διαδηλώνουν ενάντια στο ξεκλήρισμά τους ως αποτέλεσμα της πολιτικής της. 

Ο καυγάς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης -πλην ΚΚΕ- είναι ένα παζάρι για τον έλεγχο της τηλεοπτικής αγοράς. Ένα παζάρι με την κυβέρνηση να θέλει να εντάξει νέους παίχτες και τη ΝΔ να θέλει τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης. 

Το ΕΣΡ δεν είναι ανεξάρτητο όργανο. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αποτελεί το φύλλο συκής του ταξικού χαρακτήρα των αστικών ΜΜΕ και του άθλιου ρόλου τους. Δίνει το άλλοθι στα κανάλια των μεγαλοεπιχειρηματιών πως τάχα λειτουργούν με βάση τις αρχές της "πολυφωνίας", της "αντικειμενικής και με ίσους όρους ενημέρωσης" και άλλα τέτοια παρόμοια. Τις άδειες τις λυμαίνονται επιχειρηματικοί όμιλοι και αυτό είναι η μήτρα της διαπλοκής και της διαφθοράς. 

Τώρα, το ρόλο αυτόν αναλαμβάνει απευθείας η κυβέρνηση με το πρόσχημα της εξυγίανσης του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Ελεγχόμενα πλήρως για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος στους καυγάδες επιχειρηματικών ομίλων, στα οικονομικά και πολιτικά παιχνίδια τους. Για το ΚΚΕ, οι συχνότητες και οι τηλεπικοινωνίες πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία και να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες με ριζικές αλλαγές στην εξουσία.   

Τα παραπάνω, κυρίες και κύριοι, δεν σημαίνουν ότι είμαστε αδιάφοροι ως Κόμμα για τις γνωμοδοτήσεις και τα πορίσματα των λεγόμενων Ανεξάρτητων Αρχών. Αξιοποιούμε ό,τι αξιόλογο και θετικό παράγεται, χάρη στην επιστημονική δουλειά, το μεράκι και την ευαισθησία των εργαζομένων σε αυτές, για την αποκάλυψη του συνολικού αντιδραστικού χαρακτήρα του πολιτικο-οικονομικού συστήματος, για τις ανάγκες του εργατικού και λαϊκού κινήματος. 

Δεν ταυτίζουμε επίσης το ρόλο που καλούνται να παίξουν αυτές οι Αρχές με τους εργαζόμενους σε αυτές. Υπερασπιζόμαστε τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, την επιστημονική τους οντότητα. 

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα οι αγρότες και αύριο μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη δουλειά, για μισθό, εισόδημα και συντάξεις, Υγεία και Παιδεία που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι απόλυτα δίκαιος ο αγώνας τους. 

Η κυβέρνηση συνεχώς διολισθαίνει σε ολοένα και πιο αντιλαϊκά μέτρα, στην καταστολή, στο ψέμα, στη συκοφαντία, στον κοινωνικό αυτοματισμό για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του λαού. Εξήγγειλε το παράλληλο πρόγραμμα, ως καθαρά "κίνηση αντιπερισπασμού", ειδικά τώρα που το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι ένα βήμα πριν κατατεθεί στη Βουλή. 

Ένα ασφαλιστικό σχέδιο που είναι κομμένο και ραμμένο μόνο στα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, της ΕΕ. Η κυβέρνηση, διατηρώντας όλους τους νόμους και τις πολιτικές αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζει το νέο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων. 

Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα όλων αυτών, εδώ και χρόνια, να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, να μετατραπεί η Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όπως και η επίθεση στους μισθούς, στις Συλλογικές Συμβάσεις, η επίθεση στο χρόνο εργασίας, στη μόνιμη και σταθερή εργασία είναι πλευρές που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία της χώρας, για να έρθουν νέες επενδύσεις και αναπτυξιακοί νόμοι, βασική προϋπόθεση είναι να αποσπάσουν οι επιχειρηματίες νέα προνόμια, μείωση του ονομαζόμενου "μη μισθολογικού κόστους". Να εξοικονομηθεί κρατικό χρήμα για νέες επενδύσεις, για νέες φοροαπαλλαγές. 

Συνεπώς, για όλους αυτούς, το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα αχρείαστο βαρίδι. Παράλληλα, τμήματα του κεφαλαίου -οι ασφαλιστικές εταιρείες, μεγαλέμποροι Υγείας- καραδοκούν στη γωνία για να αρπάξουν τη λεία από την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Στόχος της πολιτικής που ακολουθείται και από τη σημερινή κυβέρνηση και από τις προηγούμενες είναι να μειώνεται κλιμακωτά η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας στην Κοινωνική Ασφάλιση μέχρι την οριστική απεμπλοκή τους. Δίπλα στον ιδιωτικό τομέα της Ασφάλισης θα μείνει ένα υποτυπώδες δημόσιο σύστημα Ασφάλισης, που θα υποβαθμίζεται συνεχώς, θα φυτοζωεί και αυτό το σύστημα θα το συντηρεί πάλι αποκλειστικά ο εργαζόμενος λαός, μέσω των αυξήσεων στις εισφορές του, των μειώσεων στις συντάξεις, μέσω των συνεχόμενων αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης. 

Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση μας αφορά όλους: Εργατοϋπαλλήλους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. 

Το ΚΚΕ παλεύει για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της Υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. 

Αξιοπρεπείς συντάξεις, παροχές Υγείας - Πρόνοιας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που θα χρηματοδοτείται πλήρως και αποκλειστικά από το κράτος. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας. 

Το ΚΚΕ δείχνει το δρόμο της ανατροπής! 

Σ' αυτόν το δρόμο, το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να έχει αποτέλεσμα, να βάζει εμπόδια, να διεκδικεί βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Και αυτήν τη δύναμη δεν την έχει ακόμη δοκιμάσει ο λαός. 

Μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, αρκεί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, με εργατική - λαϊκή εξουσία. Να αξιοποιηθούν με κεντρικό σχεδιασμό, ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση - διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών, με αποδέσμευση από την ΕΕ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, μονομερή διαγραφή του χρέους.  

Μόνο έτσι μπορεί να μπει τέλος στα βάσανα που συσσωρεύουν στο λαό το καπιταλιστικό σύστημα, οι κρίσεις του, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο. Tο πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι: Συναίνεση και ανοχή στη σφαγή ή οργάνωση της πάλης για την ανατροπή;

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο