Απόσυρση της διάταξης για απαγόρευση αποσπάσεων από τις Αρχές

Με επιστολές της προς :

α) τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων,

β) τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και

γ) τον Πρόεδρο της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής,

αλλά και υποβολή σχολίου στη σχετική δημόσια διαβούλευση, η ΟΕΑΑ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης του άρθρου 51, παρ.Γ του σχεδίου Νόμου «Ενέχυρο – ποινική συνδιαλλαγή σε εγκλήματα εις βάρος του Δημοσίου. Σύσταση ειδικού προανακριτικού σώματος. Θέματα αστικής ευθύνης του τύπου και άλλες διατάξεις» που απαγορεύει κατά γενικό και απόλυτο τρόπο την απόσπαση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το άρθρο 101 Α του Συντάγματος, καθώς και των αρχών που χαρακτηρίζονται με νόμο ως ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές.

Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι η επίμαχη διάταξη:

1. Επιφυλάσσει άνιση και δυσμενή διακριτική μεταχείριση σε βάρος του προσωπικού των ανεξάρτητων αρχών σε σχέση με το σύνολο του προσωπικού του Δημοσίου.

2. Δεν είναι συμβατή με το Σύνταγμα και ειδικότερα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης (άρθρο 4 παρ. 1) και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 1).

3. Η σκοπιμότητά της δεν είναι κατανοητή κατά το μέτρο που η κείμενη νομοθεσία διασφαλίζει τη μη αποψίλωση των ανεξάρτητων αρχών από το προσωπικό τους ορίζοντας τις προϋποθέσεις (ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό 4%, υπάλληλος που δεν κατέχει θέση προϊσταμένου, που δεν είναι ο μοναδικός της ειδικότητάς του κλπ) με βάση τις οποίες εγκρίνονται οι αποσπάσεις μελών του προσωπικού των αρχών.

4. Ήδη με τη διάταξη του άρθρου 284, παρ. 4 του ν. 3852/2010 διασφαλίζεται, τουλάχιστον όσον αφορά τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές, ότι η απόσπαση προσωπικού τους σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης των διοικήσεών τους.

5. Αφαιρώντας, μέσω μιας γενικής και απόλυτης απαγόρευσης των αποσπάσεων από τις διοικήσεις των ανεξάρτητων αρχών αυτή τη δυνατότητα που παρέχει ο Ν.3852/2010, η επίμαχη διάταξη πλήττει κατά έμμεσο τρόπο την ίδια την ανεξαρτησία των αρχών.

6. Αποστερεί από τις αρχές τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την εμπειρία που αποκτά προσωπικό τους που αποσπάται σε καίριες θέσεις σε ευρωπαϊκά όργανα ή άλλες καίριας σημασίας θέσεις στη δημόσια διοίκηση κατά τρόπο που θα συμβάλει στη γενικότερη αναβάθμιση της λειτουργίας και του κύρους των αρχών.

7. Αποστερεί από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του δημοσίου τη δυνατότητα να επωφεληθούν από αποσπώμενο από τις αρχές προσωπικό υψηλών προσόντων.

8. Αφαιρεί από τη χώρα τη δυνατότητα να εκπροσωπείται στα Ευρωπαϊκά όργανα και στους διεθνείς οργανισμούς από προσωπικό υψηλών προσόντων που αποσπάται από τις αρχές.

Επίσης, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η επίμαχη διάταξη περιέχεται σε σχέδιο νόμου που καμία σχέση δεν έχει με θέματα ανεξάρτητων αρχών.

Για τους ανωτέρω λόγους είναι προφανές ότι η επίμαχη διάταξη δεν εξυπηρετεί κανένα απολύτως σκοπό και κατά συνέπεια ορθό θα ήταν να αποσυρθεί άμεσα από το νομοσχέδιο.